Fier

 Forma de prezentare: 100 tablete

Fierul este unul din cele mai importante microelemente din organismul uman. El este necesar pentru producerea  eritrocitelor, in sinteza hemoglobinei si a unor serii de enzime, care indeplinesc functie oxidanta. Insuficienta fierului duce la scaderea capacitatii de munca, micsorarea energiei vitale, slabirea functiei sistemului imunitar, aparitia unor tulburari nervoase.

Fierul se gaseste in hema hemoglobinei si in compusi, activi biologic importanti, cum ar fi mioglobina, transferaza, feritina, porfirinele care contin fier. El este, de asemenea, un component indispensabil al unor enzime (catalaza, peroxidaza) si al diferitelor citocrome.

In organismul uman se afla aproximativ 4-5 grame de fier, din care 70% intra in compozitia hemoglobinei. Hemoglubina joaca un rol foarte insemnat in activitatea sangvina respiratorie. Metabolizarea fierului in organismul uman depinde in mare masura de functionarea ficatului. In cazurile de deficiente hepatice se remarca o crestere a continutului de fier din sange.

Printre alimente, cele mai bogate in fier se numara prunele uscate, fasolea, ficatul de vita, mazarea,  crupele de hrisca, urzica, spanac.

Deficienta de fier poate fi provocata de insuficienta fierului in alimentatie sau dereglarea mecanismelor de transportare, depunere si utilizare a acestuia. Insuficienta fierului in organismul uman poarta numele de anemie, care adesea se dezvolta in rezultatul combinarii actiunii a doi factori, unul dintre care este utilizarea sau asimilarea insuficienta a fierului, iar al doila - hemoragiile acute frecvente si saracirea depozitelor de fier in organism.

In deficienta de fier se observa o paliditate a pielii, se traumatizeaza mucoasele cavitatii bucale si gastrice, se deformeaza si se subtiaza unghiile. Utiliarea exagerata de calciu, mai mult de 2 g pe zi, poate provoca deficitul de fier. Utilizarea excesiva de cafea si ceai de asemenea poate provoca micsorarea procesului de asimilare a fierului in intestin.

Absorbtia fierului are loc in regiunile superioare ale intestinului subtire, dar in conditiile de deficit de fier, el se asimileaza deja la nivelul gastric si chiar din colon. Acizii organici - citric, ascorbic, etc. au capacitatea de a forma compusi cu fierul si de a imbunatati procesul de asimilare. Fierul este eliminat cu urina - in jur de 0.5 mg timp de 24 ore, glandele sudoripare - transpiratia contine 1-2% fier. Femeile pierd in fiecare luna prin sangele menstrual 10 - 40% de fier. Necesitatea marita de fier apare in graviditate, infectiile acute. Din cauza innorii unei cantitati mari de sange lunar, femeile le este necesara utilizarea suplimentara de fier.

Preparatele cu fier au o actiune benefica in cazurile de:

  • anemie feripriva;

  • pierderi de sange (printr-o menstruatie abundenta);

  • cheratita  ulceroasa;

  • boli de piele.

  • pilozitate.

Compozitie: fier (bisglicinat) - 11 mg , excipienţi.

Produsul „Iron” se utilizează în calitate de adjuvant pentru:

• profilaxia anemiei;
• reglarea proceselor de respiraţie tisulară şi metabolism;
• refacerea funcţiei imunitare la nivel celular;
• profilaxia afecţiunilor pielii;
• îmbunătăţirea aspectului pielii, unghiilor, părului.

Mod de administrare: 1 tableta/zi, in timpul mesei.

Contraindicatii: nu exista.