Acid Folic

Forma de prezentare: 100 tablete  

Acidul folic este o vitamina de importanta vitala, necesara pentru crestea si diviziunea celulelor sanguine si a sistemului imunitar. Este recomandata in mod special femeilor gravide in primele saptamani de sarcina.

Administrarea suplimentara de acid folic previne aparitia afectiunilor cardiovasculare si dermatologice, artrita, colita, senilitatea, surmenajul, depresia, a oboselii, a afectiunilor oncologice,consecintele menopauzei, icter, etc.

Acidul folic (folium) si derivatii sai sunt cei mai raspanditi compusi naturali ai folatelor solubile (vitaminele din grupa B). El este prezent in tesuturile animale, in plante si in microorganisme. Animalele si omul nu sintetizeaza acidul folic ci il recepteaza din hrana fiind prelucrat de micro-flora tubului digestiv. De aceea, un aport suplimentar de bifido-bacterii este foarte util in cazul deficitului de acid folic.

Acidul folic si derivatii sai participa in calitate de coenzime in reactiile enzimatice din cadrul schimbului de aminoacizi (serin, glicina, histidina), la sinteza metioninei, a bazelor purinice si pirimidice. Acidul folic este utilizat adesea ca remediu antianemic, intrucat el stimuleaza eritropoeza. Insuficienta de acid folic din organism duce la dereglarea maturizarii eritrocitelor si la dezvoltarea anemiei macrocitare si megaloblastice.


Acidul folic este aproape insolubil in apa, dar se dizolva si se asimileaza eficient in solutii alcaline. Se descompune usor la lumina si la prelucrarea termica a hranei. Rezervele de acid folic se epuizeaza cand se consuma ceai negru si se folosesc anticonceptionale. Acidul folic este necesar pentru desfasurarea normala a proceselor de crestere, de dezvoltare si proliferare a tesuturilor, in particular a hematopoezei si a embriogenezei. Are actiune similara cu estrogenul si permite scaderea aportului de hormoni pentru terapia de substitutie in climax. Joaca un rol important in formarea adrenalinei si in catabolismul acidului nicotinic

Consumul zilnic necesar la adulti este de 200 mg; la gravide si  lehuze 400-600 mg, iar la copii in primul an de viata 40-60 mg.

Sursele de acid folic sunt painea graham, crupele de ovaz si hrisca, fructele (capsunile), legumele proaspete, ficatul, drojdiile.

Acidul folic este prescris pentru anemia macrocitara, leucopenie provocata de medicamente, de actiunea radiatiilor ionizante, anemiei postoperatorii (ex: rezectie de colon, stomac). Acidul este capabil sa previna dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare si nervoase si sa grabeasca ameliorarea acestora. Se recomanda ca perioada de administrare a acidului folic sa fie de 20-30 zile dupa care sa urmeze o pauza de 7-10 zile.

Acidul folic sub forma de supliment este obligatoriu zilnic la femei in perioada de pregatire pentru sarcina si, ceea ce este  important, in primele saptamani dupa fecundare. Prezenta acidului folic permite evitarea multor deficiente in dezvoltarea copilului legate de patologia sistemului nervos si de subdezvoltarea organelor interne. In cazul unui continut scazut de acid folic in organismul femeii insarcinate nu este exclusa posibilitatea aparitiei de complicatii, inclusiv avortul spontan, nasterea prematura. Acidul folic este de neinlocuit si in tratamentul depresiei postnatale.

 Acţiunea componentelor active

Acidul folic. Insuficienţa de acid folic dereglează activitatea sistemul anticoagulant, care poate duce la dezvoltarea formării de trombe. Acidul folic reface structura ţesutului nervos şi deţine un rol important în formarea adrenalinei.

Vitamina B9 împiedică apariţia anomaliilor intrauterine ale fătului. În perioada sarcinii participă la formarea sistemului nervos al fătului, placentei, este necesară pentru diviziunea celulară, creşterea şi dezvoltarea tuturor organelor şi ţesuturilor. Este benefică şi în perioada alăptării, precum şi pentru combaterea depresiei postnatale.

Împreună cu Vitamina B12, acidul folic participă la reglarea proceselor de hemopoieză, la sinteza hemoglobinei. este o componentă esenţială pentru reproducerea celulelor sanguine roşii – eritrocitele, a celulelor sanguine albe – leucocitelor. Astfel, previne dezvoltarea anemiilor de diverse provenienţe. Totodată, acidul folic creşte capacitatea de efort intelectual şi fizic, joacă un rol important în prevenirea aterosclerozei şi afecţiunilor cardiovasculare asociate. Sub influenţa sa se declanşează modificări benefice în lipidele sanguine, scade nivelul de colesterol în plasma sanguină.

Vitamina B9 creşte efectul clinic în tratamentul psoriazisului, eczemei, dermatitelor. În asociere cu vitamina B12 contribuie la echilibrarea pigmentării pielii, provocată de vitiligo, ajută la combaterea acneei (îndepărtează coşurile).

Compozitie: Acid folic, excipienţi.

Nu contine: sare, drojdii, componente lactate si fainoase, zaharoza, conservanti artificiali, coloranti, arome.

Mod de administrare: cate  1 tableta in timpul mesei.

Contraindicatii: nu exista.