Ulei cosmetic de arbore de ceai

 

Forma de prezentare: 30 ml

Arborele de ceai este un gen de arbori şi arbuşti, combinate sub numele general de „melaleuka”. El aparţine familiei Mirtova (Myrtaceae). Există şi culturi sălbatice de arbore de ceai. Arboreleajunge la dimensiuni destul de mari, trăieţte mult şi tolerează bine variaţiile climatice.

În compoziţia uleiului arborelui de ceai intră monoterpenii (40-50%), diterpenii (40%) şi cineol (3-15%). Uleiul este distilat prin vapori de apă.

Uleiul de arbore de ceai este unul dintre cele mai puternice antiseptice, antifungice, şi bacteriocine.

În Australia, uleiul din arborele de ceai este numit «urgenţă» şi «Farmacie într-o o sticlă».

În decurs de mai multe secole, aboriginii din Australia au folosit proprietăţile miraculoase a copacului Melaleuca alternifolia. Primul dintre europeni, care a aflat despre acest copac, a fost un celebru calatorul James Cook. În timpul faimoasei expediţii din 1770, el a urmărit cum localnicii utilizau frunzele ponosite de arbore pentru a trata rănile, precum şi pentru prepararea perfuziei de ceai ajutător  în tratarea multor maladii (scorbut, boli ale pielii, arsuri, infecţii tropicale, precum şi împotriva muşcăturilor şarpe, etc.) Deoarece această perfuzia la exterior avea aspectul ceaiului, Capitanul Cook a numit acest copac  „copacul ceaiului”.

Ştiinţa modernă prima dată a studiat proprietăţile uleiul de arbore de ceai în 1925. Studiul a constatat că uleiul de arbore de ceai, după activitatea sa antiseptică, este de 100 de ori mai puternic decât acidul carbolic şi este inofensiv pentru om. Din acel moment a început să se folosească uleiul de arbore de ceai pentru a dezinfecta rănile şi tăieturile cu infecţii fungice, boli de piele, naso-faringelui.

În 1937 a fost descoperit un alt efect fantastic al acestui ulei: în prezenţa sângelui şi a altor substanţe de origine organică proprietăţile sale antiseptice au crescut cu 10-20%. În timpul celui de-al doilea război mondial, uleiul de arbore de ceai era în trusa de prim ajutor a militarilor, ungeau rana pentru a dezinfecta si vindeca rapid.

Uleiul conţine mai mult de 100 de componente lecuitoare, care nu sunt active separat. Anume această combinaţie sinergică a proprietăţilor antiseptice şi penetrante face ca acest ulei să fie unic.

Faptul că uleiul de arbore de ceai are un efect de vindecare, mai ales în boli de piele (acnee, erupţii cutanate, furunculoză, dermatită alergică, leziuni fungice), precum şi ale tractului respirator (antrită, amigdalită), astăzi nu trezeşte suspiciuni.